از زمان عرضه مکبوک اپل در سال 2015، اولین لپتاپ دارای پورتهای USB Type-C، این پورت همه کاره به نقطه اوج خود رسیده است. پورت «انجام همه کارها» که به ما قول داده بود اکنون تقریباً در همه ابزارها از لپتاپ و تلفنهای هوشمند گرفته تا هدفونهای بیسیم و باتریهای خارجی یافت میشود.
لوازم جانبی USB-C بومی و نمایشگرهای USB-C نیز رایجتر هستند. در حالی که USB4 در افق است ، واضح است که USB-C برای سالهای آینده کانکتور استاندارد باقی خواهد ماند. بنابراین، چه از ابتدا از آن استفاده کرده باشید و چه در حال حاضر، هر آنچه که باید در مورد USB-C بدانید در اینجا آورده شده است.
آناتومی USB-C
USB-C خود کانکتور را توصیف می کند، مستطیل گرد یا بیضی شکل با 24 پین در داخل. یکی از بهترین ویژگی های USB-C نسبت به نسل های قبلی خود این است که دوشاخه قابل برگشت است، به این معنی که هرگز نباید نگران وصل کردن آن به صورت وارونه باشید. چیدمان 24 پین 3 برابر چیزی است که حتی در نسل بعدی USB 3.0 که از دوشاخه های USB-A و MicroUSB پشتیبانی می کند نیز موجود بود. سه قطعه اصلی در طرح وجود دارد که یکی از استاندارد USB 2.0 قدیمی و دو قطعه از داده های با سرعت بالا پشتیبانی می کند. معماری داده پرسرعت دو خطه چیزی است که USB-C را از USB 3.0 متمایز می کند.
من در زیر به موارد بیشتری از پیچ و مهره USB-C می پردازم، اما ابتدا، بیایید نگاهی به کارهایی که می توانید با USB-C انجام دهید بیاندازیم. همانطور که در ابتدا گفتم، بخشی از چیزی که در مورد USB-C بسیار قانع کننده است این است که می تواند جای بسیاری از پورت های دیگر را بگیرد. این برای کاربران اولیه کمی دردناک بود زیرا تولیدکنندگان لپتاپ شروع به جایگزینی پورتهای قدیمی با USB-C کردند و مردم را مجبور میکردند دانگلها یا داکها را برای پر کردن جای خالی حمل کنند. با این حال، این موضوع با محصولات سازگار با USB-C بیشتر و کمتر مورد توجه قرار می گیرد.

یکی از مکان هایی که واقعاً می توانید مزایای USB-C را احساس کنید، اتصال به مانیتور USB-C است. شما می توانید تصویر را به مانیتور تحویل دهید، آن را به عنوان یک هاب USB عمل کند و اگر مانیتور منبع تغذیه خود را داشته باشد، لپ تاپ شما را نیز از طریق یک کابل Thunderbolt 3 USB-C تغذیه می کند، این یک موقعیت رویایی است. با استفاده از کابلها و دستگاههای سازگار، میتوانید تا 4K با سرعت 60 فریم در ثانیه تا دو نمایشگر یا 5K با سرعت 60 فریم در ثانیه را برای یک مانیتور انتظار داشته باشید.
با ناپدید شدن سریع جک هدفون 3.5 میلیمتری از گوشیهای هوشمند ، USB-C میتواند به عنوان راهحل هدفون سیمی برای آنهایی که به فروش نمیرسند یا همیشه نمیتوانند به گزینههای بلوتوث اعتماد کنند، وارد عمل شود. در حالی که نسخههای قبلی از مشکلات مختلفی از جمله تخلیه برق رنج میبردند، دستگاه صوتی USB کلاس 3.0، مشخصاتی که توسط انجمن پیادهسازان USB ایجاد شد (USB-IF در سال 2016، گزینههای صوتی USB-C را با استاندارد قدیمیتر 3.5 میلیمتری مطابقت داد. این در پاسخی مستقیم به دستگاههایی بود که جک هدفون سنتی را حذف کردند و استانداردسازی در اطراف یک پورت موجود همراه با ویژگیهای جدیدی مانند تشخیص کلمه کلیدی و پشتیبانی از حذف نویز ارائه کرد.
بیشتر: سؤالات متداول USB Type-C
USB-C نه تنها میتواند انرژی بیشتری را نسبت به نسلهای قبلی خود تامین کند، بلکه میتواند این کار را در حالی انجام دهد که همچنان اطلاعات را با سرعت بالا از طریق همان کابل انتقال میدهد. یکی دیگر از ویژگی های مفید برخی از دستگاه های USB-C شارژ دو طرفه است که به یک دستگاه اجازه می دهد دستگاه دیگری را شارژ کند. یک مثال ساده این است که سامسونگ گلکسی نوت 10 پلاس گوشی هوشمند دیگری را شارژ می کند.
اگر نیاز به افزایش عملکرد لپ تاپ خود دارید، یک پورت USB-C که از Thunderbolt 3 یا USB4 پشتیبانی می کند به شما امکان می دهد یک GPU خارجی اضافه کنید . این بدان معناست که اگر میخواهید از بازیهای رایانهای با کیفیت بالا لذت ببرید، نیازی نیست یک لپتاپ گیمینگ عظیم را در کیف خود فرو کنید . به طور مشابه، به لطف سرعت انتقال داده تا 40 گیگابیت بر ثانیه امکان پذیر از طریق USB-C، می توانید یک هارد دیسک اکسترنال را وصل کنید تا فضای ذخیره سازی خود را بسیار افزایش دهید و سرعت های قابل مقایسه با درایو داخلی خود را مشاهده کنید.
پروتکل های USB
پروتکل USB بخش مهمی از اطلاعات است که به شما اطلاع می دهد که یک پورت یا کابل USB-C خاص چه کاری می تواند انجام دهد. در حال حاضر اکثر دستگاهها و کابلهای USB-C حداقل از USB 3.2 Gen 2 پشتیبانی میکنند، اما میتوانند به USB 2.0 برگردند و در نهایت میتوانند از USB4 پشتیبانی کنند که در اواسط تا اواخر سال 2020 وارد بازار میشود. در اینجا مروری سریع از این پروتکلها داریم .
USB 2.0
این پروتکل از سال 2000 وجود داشته است و بیشتر آنها آن را با پورت های مستطیلی USB-A آشنا و هنوز هم در همه جا یا پورت های میکرو USB کوچکتر مرتبط می کنند. اگرچه رایجترین نیست، اما همچنان در برخی از کابلها یا آداپتورهای USB-C ظاهر میشود، معمولاً انواع USB-A به USB-C. این می تواند سرعت انتقال داده شما را محدود کند و حداکثر تا 480 مگابیت در ثانیه باشد. علاوه بر این، سرعت شارژ با 5 ولت در 0.5 آمپر برای حداکثر خروجی 2.5 وات، کندتر خواهد بود. این باعث می شود آنها برای شارژ دستگاه هایی مانند یک گوشی هوشمند پرچمدار مدرن ایده آل نباشند و برای شارژ لپ تاپ عملاً بی استفاده باشند.
USB 3.2 Gen 1 (SuperSpeed USB)
اینجاست که همه چیز کمی گیج کننده می شود زیرا در ابتدا با نام USB 3.0 و سپس USB 3.1 Gen 1 شناخته می شد، اما در اوایل سال 2019 USB-IF کنوانسیون نامگذاری جدید را با انتشار پروتکل 3.2 اعلام کرد. هر اسمی که گذاشته شود، سرعت داده از USB 2.0 تا 5 گیگابیت بر ثانیه یا تقریباً 10 برابر سریعتر را افزایش میدهد. شارژ کردن جهش قابل توجهی ایجاد نمی کند، اما تقریباً دو برابر می شود و تا 5 ولت در 0.9 آمپر برای حداکثر خروجی 4.5 وات افزایش می یابد.
USB 3.2 Gen 2 (SuperSpeed USB 10Gbps)

داستان مشابهی در اینجا در مورد نامگذاری، قبلاً با نام USB 3.1 و سپس USB 3.1 Gen 2 شناخته می شد. همانطور که از نام کاربر پسندتر نشان می دهد این پروتکل سرعت را نسبت به نسل قبلی خود با حداکثر 10 گیگابیت در ثانیه دو برابر می کند. باز هم در سمت شارژ یک جهش مشابه نداریم، اما 5 ولت در 1.5 آمپر، 7.5 وات یا حدود دو سوم پله را افزایش می دهد. این جایی است که پورت های USB-A و USB Micro در بالای خود قرار می گیرند.
USB 3.2 Gen 2×2 (SuperSpeed USB 20Gbps)
این بار فقط یک نام قبلی، USB 3.2. همانطور که از نام فنی (SuperSpeed USB 20GBps) پیداست، این در نهایت از قابلیتهای پرسرعت دو خط USB-C بهره میبرد. قابل پیش بینی است که منجر به دو برابر شدن سرعت تا 20 گیگابیت بر ثانیه می شود. همچنین در نهایت شاهد همان برآمدگی در جلو برق با 5 ولت در 3 آمپر با حداکثر خروجی 15 وات هستیم.
USB4
انتظار داریم محصولات USB4 را در سال 2020 ببینیم و ویژگی اصلی آن دو برابر شدن سرعت انتقال داده تا 40 گیگابیت بر ثانیه است. چیزی که USB4 نیز به ارمغان خواهد آورد، وضوح بیشتری برای USB-C است زیرا فناوری Thunderbolt اینتل را ادغام می کند، چیزی که در حال حاضر فقط گاهی اوقات پشتیبانی می شود و باید منجر به صرفه جویی در قیمت لوازم جانبی Thunderbolt در آینده شود. به طور مشابه، USB4 به طور پیشفرض شامل USB Power Delivery میشود که میتواند به طور چشمگیری سرعت شارژ دستگاه را افزایش دهد و در حال حاضر به طور متناقض اجرا میشود.
USB Power Delivery چیست؟
برای هر نسل قبل از USB4، USB Power Delivery از پروتکل USB متمایز است، اما با توانایی پشتیبانی از 20 ولت در 5 آمپر و حداکثر خروجی 100 وات، تأثیر زیادی بر شارژ دستگاه دارد. همچنین می تواند مدیریت توان را بهینه کند تا واتگر صحیح به یک یا چند دستگاه متصل تحویل داده شود. نمایشگرهای USB-C که از Power Delivery پشتیبانی میکنند میتوانند از طریق همان کابلی که تصویر را حمل میکنند، لپتاپ را شارژ کنند.
در حالی که Power Delivery به طور گسترده پشتیبانی می شود، تنها استاندارد شارژ سریع موجود نیست. بازیگر اصلی دیگر شارژ سریع کوالکام است. قابل ذکر است که آخرین نسخه Quick Charge (4.0+) با USB Power Delivery نیز سازگار است. تعدادی استاندارد انحصاری دیگر از تولیدکنندگان منفرد مانند شارژ سریع تطبیقی سامسونگ، VOOC Oppo یا SuperCharge هواوی برای نام بردن چند مورد وجود دارد، اما آنها محدود به این سازندگان و شارژرهای آنها هستند.
این یک نقطه اشتباه رایج با USB-C است زیرا در حالی که Thunderbolt 3 از یک درگاه USB-C شکل استفاده می کند، در مقابل USB-C به سخت افزار اضافی نیاز دارد. Thunderbolt 3 قادر به انتقال داده با سرعت 40 گیگابیت در ثانیه است که از USB4 در سال 2020 شاهد آن خواهیم بود، و امکان استفاده از پردازندههای گرافیکی خارجی، ویدیوی 4K 60 فریم بر ثانیه در صفحهنمایش دوگانه، 5K 60 فریم بر ثانیه روی یک صفحه، و زنجیرهبندی دستگاههایی مانند چندین هارد اکسترنال مانند USB Power Delivery، این مشکل در سال 2020 و بعد از آن کمتر خواهد شد زیرا USB4 Thunderbolt را ادغام می کند.